Tuesday 29 January 2013

Η Αποκατάσταση της Αλήθειας για την Αρχαία Ελληνική Σκέψη-Βιβλίο "Ο Κόσμος το 2050"

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου «Ο Κόσμος το 2050» επεσήμανα το «ατόπημα» του συντάκτη κ. Geoffrey Carr σχετικά με την αναφορά του στην Αρχαία Ελληνική Σκέψη-Επιστήμη και πώς αυτή αντιμετωπίστηκε από την επιστημονική κοινότητα της Δύσης.

Προέτρεψα τους αναγνώστες του blog μου να διαμαρτυρηθούν είτε στον εκδοτικό οίκο, είτε στον κ. Παπαδημητρίου, είτε στο ίδιο το The Economist. Όμως η προτροπή δεν φτάνει!!! Χρειάζεται και action!!! Και άλλωστε όταν ζητούμε από τους άλλους να κάνουν κάτι πρέπει πρώτα απ’ όλα να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν απευθύνθηκα σε όλους τους προαναφερόμενους επισημαίνοντας το συγκεκριμένο τμήμα του βιβλίου και εκφράζοντάς τους την άποψή μου και τη θέση μου. 

Και το «μήνυμα» που πήρα ήταν ελπιδοφόρο!!!

Είχα άμεση απάντηση από τον CEO & Managing Director του εκδοτικού οίκου ΜΙΝΩΑΣ, τον κ. Κωνστανταρόπουλο την οποία σας την παραθέτω:

Αγαπητή κα Ζερβάκη, 

Ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σας και για την εύστοχη παρατήρησή σας. 

Η γνώμη του συντάκτη, ένας εκ των πολλών στο βιβλίο του Economist, δεν ταυτίζεται με τη δική μας. Ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου, Geoffrey Carr, πέφτει σε ατόπημα προχωρώντας σε μια γενίκευση που αδικεί εμφανώς την ελληνική σκέψη και την πρωτοπορία αυτής. Σε ένα πολυσέλιδο βιβλίο όπως είναι  «Ο Κόσμος το 2050» υπάρχει η πιθανότητα να μας ξεφύγουν ορισμένα λάθη, πόσο μάλλον δε όταν η αναφορά αυτή περιορίζεται σε ορισμένες αράδες. Το άρθρο του συντάκτη αναφέρεται περισσότερο στον τομέα της φυσικής και η βασική άποψη έχει να κάνει με τη ρήξη με την καθεστηκυία τάξη ως προϋπόθεση της εξέλιξης της επιστήμης. Ωστόσο ο αρθρογράφος με την αναφορά στην ιατρική μέσω του Γαληνού, χωρίς να γίνεται λόγος στον Ιπποκράτη, στον Διοσκουρίδη στον τομέα της φαρμακολογίας, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, ή ακόμη και στον Θεόφραστο στη βοτανική κ.ο.κ., παραλείπει μια σημαντική πτυχή της ελληνικής σκέψης και αγνοεί ότι η ελληνική πνευματική κληρονομιά εξίσου αποτελεί βάση για την πρόοδο και την εξέλιξη της επιστήμης.

Στην επόμενη ανατύπωση του βιβλίου η συγκεκριμένη παράγραφος θα διαμορφωθεί ώστε να αποκατασταθεί η αντικειμενική εικόνα για την ελληνική προσφορά στη δυτική σκέψη και βεβαίως θα ενημερωθεί και ο αρχισυντάκτης του βιβλίου προκειμένου να επιδιώξει την ίδια διόρθωση και σε όλες τις άλλες γλώσσες, στις οποίες κυκλοφορεί το εν λόγω βιβλίο.

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τις εκδόσεις μας. Χαιρόμαστε πάρα πολύ όταν οι αναγνώστες μας διαβάζουν τόσο προσεκτικά τα βιβλία που εκδίδουμε και με εύστοχα σχόλια συνεισφέρουν στην ποιότητα αυτών, συμβάλλοντας σε έναν δημιουργικό διάλογο.

Με εκτίμηση,

Yannis Konstantaropoulos
CEO & Managing Director / MINOAS SA
 

Και ο λόγος που σας την παραθέτω είναι για να σας αποδείξω ότι: (α) πρέπει να αντιδρούμε όταν πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο αλλά πάντα με επιχειρήματα, (β) η σωστή επικοινωνία, η συνεργασία και η "ανοιχτοσύνη" ΠΑΝΤΑ οδηγούν σε win-win αποτελέσματα και (γ) μόνον αν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε ο καθένας μας σε προσωπικό επίπεδο μπορούμε να επιφέρουμε την αλλαγή σε συλλογικό επίπεδο. 

Η ακεραιότητα και η "ηγετική" συμπεριφορά (με την σύγχρονη έννοια του όρου) αναγνωρίζεται πάντα!!!

Θα ήθελα λοιπόν μέσα από αυτό το post μου να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Κωνστανταρόπουλο για την αμεσότητά του, την αναγνώριση του «λάθους» και την προσπάθειά του να αποκαταστήσει την ΑΛΗΘΕΙΑ! Μας χρειάζονται οι ακέραιοι άνθρωποι, ειδικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας. Θα περιμένω τα αποτελέσματα!!! (διότι το αποτέλεσμα κρίνει και την προσπάθεια!!!)

Δήμητρα Ζερβάκη, ΕΜΒΑ, PMP, TTT



No comments:

Post a Comment